Zo draag je je steentje bij aan het milieu zonder in te leveren op luxe!


14 februari 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Tips


Schoner Milieu

We weten inmiddels allemaal dat de klimaatcrisis een serieuze zaak is. Maar tegelijkertijd is het voor veel mensen ook ongrijpbaar en ingewikkeld om te bedenken wat je nu zelf kunt doen tegen klimaatverandering en hoe je kan besparen op energie. Het lijkt iets voor de overheid of voor grote bedrijven om verandering door te voeren. Maar we hebben goed nieuws, dat hoeft niet per se zo te zijn! Iedereen kan namelijk zijn of haar steentje bijdragen aan het milieu hoe groot of hoe klein je huishouden ook is. En dat betekent niet dat je nu nooit meer een biefstuk mag eten of niet meer met het vliegtuig op vakantie kunt gaan. Wij geven je hieronder 3 tips over hoe je een positief effect op het milieu hebt zonder dat je zelf hoeft in te leveren op je comfortabele leven. Klinkt goed toch? Het mooiste is, je kunt vandaag nog beginnen. Dus waar wacht je nog op?

Wat kan ik vandaag nog doen om bij te dragen aan het milieu?

Tip 1: consuminderen

Een van de belangrijkste en meest belastende dingen die we dagelijks doen is het kopen van nieuwe artikelen, producten, gadgets, kleding, voedsel en nog veel meer. We zijn allemaal dol op kopen, kopen en nog eens kopen! Shoppen is natuurlijk ook heel erg leuk, maar ook erg belastend voor onze planeet. Als jij een nieuw mobieltje koopt dan moeten daar allerlei grondstoffen voor worden gebruikt die eindig zijn. Hetzelfde geldt voor een nieuwe jas of andere huishoudelijke artikelen. Het is goed om bij ons consumeergedrag stil te staan en kijken waar je kunt consuminderen. Sta eens bewust stil bij je aankopen en vraag jezelf af of het echt nodig is om iets nieuws te kopen. Je kunt ook een heleboel tweedehands kopen en zo tegelijkertijd flink besparen. Niet alleen op nieuwe grondstoffen, maar de kosten zijn vaak ook lager. Doe hier je voordeel mee!

Tip 2: vleesvrije vrijdag!

Naast bewuster bij je aankopen stilstaan, is het ook goed om eens naar je eetpatroon te kijken. Eet je bijvoorbeeld elke dag vlees? Probeer dan eens te beginnen met een dagje vegetarisch eten. Je hoeft echt niet meteen je hele leven om te gooien, maar probeer eens een vleesvervanger. Als iedereen een dag per week geen vlees zou eten zou dit al veel verschil maken. En je zult zelf merken, dat je je ook nog fitter zult voelen! Plantaardig voedsel kan je lichaam immers veel makkelijker verteren. Bevalt de vleesvrije vrijdag? Dan kun je je dieet nog wat meer uitbreiden. Ga bijvoorbeeld naar 2 of 3 vleesvrije dagen en kom tot een mooie balans. Kijk wat voor jou en je gezin werkt!

Tip 3: op vakantie anno nu..

Op vakantie gaan met vrienden, familie of gewoon met jezelf. We hebben het allemaal nodig. Zeker gelet op de drukke levens die we tegenwoordig allemaal hebben. Maar voordat je weer de zoveelste vliegvakantie wilt boeken met een goedkope prijsvechter, denk eens aan de vrijheid van een vakantie met je eigen auto of het gemak van een vakantie met de trein? Er zijn heel veel Europese landen om te ontdekken waar je prima met eigen vervoer of met openbaar vervoer heen kunt reizen. Dat scheelt weer een vervuilende vliegreis en tegelijkertijd zul jij alsnog de tijd van je leven hebben. Of voor de echte actieveling… ga eens op fietsvakantie! Naar Frankrijk bijvoorbeeld. Er zijn nog zoveel mooie plaatsen te ontdekken en avonturen te beleven. Daarvoor hoef je echt niet elke keer het vliegtuig te pakken. Wil je toch een verre reis maken? Kijk dan of je je Co2 voetafdruk kunt compenseren voor de vliegreis en kies een volgende reis weer voor een treinreis bijvoorbeeld. Zo kun je verre vliegvakanties en bewustere reizen met ander vervoer met elkaar afwisselen. En het belangrijkste: geniet van je vakantie!

Comments