Goede voornemens? Zo kies je ze en zo hou je ze vol!


15 februari 2022 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Tips


Goede Voornemens

Het is voor veel mensen gebruikelijk om aan het begin van een nieuw jaar goede voornemens te bedenken over wat ze dit jaar anders willen gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan meer sporten, gezonder eten of minder afval produceren en meer aan het klimaat denken. Maar goede voornemens hoeven natuurlijk niet alleen aan het begin van het jaar bedacht te worden, je kunt op ieder moment van het jaar reflecteren op jezelf en bekijken wat je voortaan anders wilt doen. Daar hoef je niet mee te wachten. Liever niet zelfs! 

En als je die goede voornemens dan voor jezelf bedacht hebt, dan is het vaak heel gemakkelijk om deze de eerste weken vol te houden. Maar na een paar dagen of weken wordt het toch lastiger en vervallen veel mensen weer in hun oude, bekende patronen. Dit is één van de redenen waarom de sportscholen in januari vaak heel druk zijn met alle nieuwe leden, maar in de maanden februari en maart neemt dit meestal alweer een stuk af. Wil jij deze keer wel bij je goede voornemens blijven? Dan is het van belang om je voornemens op een slimme en haalbare manier te formuleren. Een goed voornemen als ‘iets goeds doen voor de samenleving’ is veel moeilijker vol te houden dan een goed voornemen waarin je dit idee concretiseert. Formuleer je goede voornemen als een doel of concrete actie zoals: ‘Ik ga vrijwilligerswerk doen om iets bij te dragen aan de samenleving’.

Een goed geformuleerd voornemen helpt je om je goede voornemens vol te houden en te behalen. Daarnaast hebben we nog een aantal andere tips voor je om je te helpen je goede voornemens vol te houden. Deze tips delen we graag met je, lees daarom vlug verder!

Beginnen bij het begin: hoe formuleer je een goed voornemen het beste voor jezelf?

Goede voornemens kunnen beter zo concreet mogelijk zijn. Op die manier zijn de veranderingen makkelijker in je leven toe te passen en vervolgens vol te houden. Dus in plaats van vaag geformuleerde voornemens als: ‘Ik wil meer sporten’ of ‘Ik wil gezonder eten’. Kun je beter concretiseren wat dat ‘meer sporten’ en ‘gezonder eten’ dan voor jou betekent en welk doel je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld voldoende bewegen op een dag? Stel dan als goed voornemen in dat je iedere dag minimaal 30 minuten actief beweegt. Dit is een concreet doel en daarmee makkelijker uit te voeren en vol te houden.

Wil je gezonder eten? Dan kun je bijvoorbeeld als doel stellen om minimaal 200 gram groente op een dag te eten, elke dag twee stuks fruit eten of 7 glazen water op een dag te drinken. Dit zijn stuk voor stuk concrete doelen waarbij je elke dag kunt werken aan je goede voornemen.

Goede voornemens bedacht? Dan hou je ze zo het beste vol:

Als je eenmaal een aantal duidelijke en concrete voornemens hebt bedacht dan wil je ze natuurlijk ook volhouden gedurende het jaar. Je zult dagen kennen waarbij dit makkelijker is en ook momenten hebben waarop het moeilijker volhouden is. Dat is menselijk. De truc is om jezelf gemotiveerd te houden, ook op de momenten waarop je bijvoorbeeld geen zin hebt om te sporten die dag of om 200 gram groente op een dag te eten.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is alle hulp welkom. Deel je goede voornemens met je lief, met je vrienden of op social media. Dit helpt je om je goede voornemens makkelijker vol te houden. Je vrienden zullen regelmatig vragen hoe het met je goede voornemens gaat. Kun je een goed voornemen samen doen? Doe dit dan! Dit is niet alleen leuker, maar ook makkelijker volhouden.

P.s. Is een van jouw goede voornemens om je fitter te voelen? Check dan eens deze drie tips om dat doel te bereiken.

Comments